Hadith #1

Makanan sunah banyak khasiat tersembunyi.Tuesday, August 4, 2009

Keutamaan Malam Al-QadarImam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata kepada anak-anaknya: “Jika bulan Ramadhan telah datang, maka hendaknya kalian bersungguh-sungguh di dalamnya, karena di dalamnya rizki dibagikan, rizki dan ajal ditentukan. Allah menugaskan para malaikat Allah untuk mencatat urusan itu, di dalamnya terdapat malam Al-Qadar, dan amal di dalamnya lebih baik dari seribu bulan.” (Al-Mustadrak 7: 436)

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) juga berkata: “Barangsiapa yang menghidupkan malam Al-Qadar, maka azab yang semestinya menimpa padanya akan ditunda pada tahun berikutnya.” (Al-Mustadrak 7: 456)

Baca Sepenuhnya di Sini

No comments:

Post a Comment

Doa Menenang Hati

Jangan lupa juga tawakal dan berserah kepada tuhan. Anda harus sedar semuanya datang dari Allah dan yang penting ialah ketenangan, kelancaran dan buah fikiran yang datang mencurah-curah. Bacalah doa-doa dan ayat quran terpilih untuk tujuan itu. Antara amalan biasa yang selalu dibaca untuk menenangkan diri ialah;

  • Surah Al-Inshirah
  • Doa dipermudahkan Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki”


ujianpac 300x110 Persediaan PAC Julai 2009: Checklist
Bacalah dua ayat di atas sambil menggosok-gosak dada anda. semoga anda tenang dan tidak gemuruh.