Hadith #1

Makanan sunah banyak khasiat tersembunyi.Friday, February 19, 2010

Doa al-Ma'tsurah (Doa Berpergian di Hari Rabu)

Diriwayatkan, barangsiapa akan berpergian pada hari Rabu atau melaksanakan urusan tanpa memperhatikan apa yang dikatakan (orang) bahawa hari Rabu adalah hari sial, Allah SWT akan menjaganya dari setiap keburukan.

Hadis yang berkaitan adalah; "Barangsiapa keluar pada hari Rabu tanpa bergantung (melawan) pendapat ahli pertanda buruk, akan dijaga dari setiap wabah dan setiap gangguan kesesatan, dan Allah memenuhi keperluannya."

Diriwayat dari Imam Ali al-Ridha as, sunah untuk membaca doa berikut setiapkali keuar pada hari Rabu, "Aku berlindung kepadaMu, ya Rabbi, dari setiap keburukan sesuatu yang kutemukan dalam diriku, maka jagalah aku dari semua itu."

Sumber: Qalbun Salim - Hati Yang Pasrah karya Abdullah Husain Dasteghib

No comments:

Post a Comment

Doa Menenang Hati

Jangan lupa juga tawakal dan berserah kepada tuhan. Anda harus sedar semuanya datang dari Allah dan yang penting ialah ketenangan, kelancaran dan buah fikiran yang datang mencurah-curah. Bacalah doa-doa dan ayat quran terpilih untuk tujuan itu. Antara amalan biasa yang selalu dibaca untuk menenangkan diri ialah;

  • Surah Al-Inshirah
  • Doa dipermudahkan Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki”


ujianpac 300x110 Persediaan PAC Julai 2009: Checklist
Bacalah dua ayat di atas sambil menggosok-gosak dada anda. semoga anda tenang dan tidak gemuruh.